Tape!

Een tijdje geleden heb ik een prachtige Akai MG1214 op de kop kunnen tikken, een enorme old school “portastudio”. In de tweede helft van de jaren 80 was Akai flink bezig om de pro audio markt te veroveren met bijvoorbeeld hun S series samplers. Daarnaast maakten ze ook nog andere gear, waaronder multitrack recorders/mixers zoals deze MG1214: een 12 kanaals mixer en 14 sporen multitrack tape recorder op 1/2″ tape. Bekende gebruikers waren ondermeer U2 en Duran Duran. U2’s album Rattle and Hum is opgenomen in de Sun Studio te Memphis met de MG1214 (m.u.v. de live tracks). In eerste instantie waren dit demo opnames, maar de band vond de latere studio sessies geen betere resultaten geven, dus zijn de opnames gemaakt met de MG1214 op het album beland. Hetzelfde geldt voor Duran Duran’s hit “Ordinary World” uit ’93. Hier zijn wel later nog partijen aan toegevoegd, maar de basis is opgenomen met de MG1214.

Na een flinke schoonmaakbeurt en wat kleine reparaties werkt deze beauty weer helemaal zoals ‘ie zou moeten. De sound van de mixer is opvallend open en de EQ’s klinken erg mooi en muzikaal. Opnemen op tape was voor mij weer een openbaring; wat een lekkere vibe geeft dit aan drums bijvoorbeeld! Op dit moment ben ik bezig aan een nieuw album voor stand-up comedian/muzikant Roel C. Verburg en na een A-B test tussen drums puur digitaal of op tape bleek de analoge tape versie als winnaar uit de bus te komen. Digitale opnames zijn uit puur technisch standpunt beter, maar wel heel clean. Analoog geeft een rondere sound met iets minder attack waardoor de scherpte er vanaf gaat. Daarnaast krijgt het een mooi soort ruimtelijkheid mee. Als je het signaal hard instuurt krijgen de drums die heerlijke tape compressie, daar kan geen plug-in tegenop!

Nu ben ik van alle nummers van dit album de drum- en baspartijen aan het overzetten naar tape. Dit gaat als volgt: alle losse sporen vanuit Logic Pro naar aparte outputs (Lynx Aurora converter) de mixer van de MG1214 in. Van te voren de tape van SMPTE tijdcode voorzien. De sync out van de MG1214 aangesloten op Logic (Unitor 8); de MG1214 (master) stuurt dan Logic (slave) aan. De MG1214 klaar voor opname maken en opnemen maar! Dan moet de tape opname weer in Logic gezet worden. De losse sporen gaan nu via de MG1214’s mixer naar de individuele outputs terug Logic in. Door de SMPTE tijdcode lopen tape en Logic spatstrak synchroon, heel bijzonder dat je op die manier 30 jaar oude gear prima kan integreren in een moderne setup. Vervolgens kunnen de “veranaloogde” opnames weer in het digitale domein verder bewerkt worden, indien nodig.

Op zich vrij veel handelingen, maar zeker meer dan de moeite waard! Mijn ervaring met analoge gear is dat je sneller tot een gewenst resultaat komt. Met plug-ins -zelfs met die heel erg goede van UAD- blijf ik vaak langer tweaken, dus aan die kant boek je dan weer tijdwinst waardoor een mix met analoge tape niet per definitie duurder hoeft uit te vallen. En daarnaast is het gewoon veel meer fun!

De Akai MG1214: links het mixer gedeelte, rechts multitrack tape deel.

De MG1214 heeft ook nog een kleiner broertje; de MG614. Een portastudio met  6 kanaals mixer en 4 sporen recorder (op cassette). In dezelfde oerdegelijke kwaliteit gebouwd en met dezelfde looks, alleen een slag kleiner (en dus wel portable:-)

De MK20J 1/2″ tape. Deze Betamax lookalike is speciaal voor de MG1214 (en MG1212 en MG14D) ontwikkeld. Helaas is er geen gebruik gemaakt van een standaard formaat tape. Daardoor is het nu lastiger om aan nieuwe tapes te komen. Gelukkig heb ik een klein voorraadje en zijn de tapes heel goed opnieuw te gebruiken zonder kwaliteitsverlies.

Het autolocatie systeem (onder het tape compartiment) is computergestuurd (1986 rules!) en daardoor erg precies.